De golven van rouw

Vaak wordt er aan mij gevraagd hoe ik mijn eigen rouwproces zou omschrijven en hoe dat er dan uitziet.

Hier heb ik een tijdje over nagedacht, zodat ik de juiste woorden kan vinden. Er zijn namelijk maar weinig woorden die de lading van een rouwproces dekken. Rouw is namelijk een unieke en ingewikkelde emotie die voor iedereen anders is en wordt ervaren.

Rouw is haast niet in woorden uit te drukken, omdat het zoveel meer is dan wat je denkt, voelt en ervaart. Daarnaast verandert het met de dag, het uur of in het moment.

Zelf vind ik het fijn om wat ik voel en ervaar beeldend te maken, omdat ik heb gemerkt dat dit voor mij werkt en het de mensen om mij heen helpt om mij beter te begrijpen. Ik hoop dat je er iets aan hebt om zo ook je eigen rouwproces beter te begrijpen.

De golven van rouw:

De golven zijn de vlagen van verdriet die mij plotseling kunnen overvallen. Sommige zie ik aankomen. Doordat er een belangrijke datum of dag aankomt. Veel vaker gebeurt dit onverwachts en overvalt het me. Door plotselinge herinneringen bij iets wat ik doe, waar ik ben, wat ik eet, een film, muziek, een boek, een gesprek, een vraag of een geur.

Ze kunnen er dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn. In allerlei verschillende vormen en maten.
Golven zo hoog en ruig en woest. Sommige geven mij het gevoel dat ik verzuip en niet meer boven kom. Dat ik keihard tegen de stroming in moet zwemmen en naar adem moet happen.

Ook zijn er golven die plotseling tegen mij aan komen en mij even laten wankelen. Ze overvalt me, maar ik val niet om. Ik schrik er wel van en ben er even stil van, maar het lukt mij om mezelf weer te herpakken.

Er zijn ook golven die rustig komen en weer gaan. Ze zijn op de achtergrond stilletjes aanwezig en kabbelen rustig door. Ik weet dat ze er zijn, ze doen altijd met mij mee. De ene keer sterker als anders. Ik kijk ernaar, ik voel het, ik luister ernaar en laat ze er zijn. Ze voelen vertrouwd en horen bij mij.

Rouwen is voor mij de zee met al zijn golven trotseren. De hoge en de ruige, de plotselinge waarvan je even wankelt en de rustige golven die komen en gaan. Ze wisselen elkaar af en volgen elkaar op.

De golven van rouw.