Rouwen, doe ik dat wel goed?

Rouw is een unieke, maar ook een ingewikkelde emotie. Vaak willen we een stappenplan met een duidelijk eindpunt, om er zo snel mogelijk van af te zijn.

Alleen zo werkt dat niet bij rouw en al helemaal niet wanneer je op jonge leeftijd een ouder verliest. Hierdoor kun je gaan twijfelen aan je eigen rouwproces en de manier waarop jij omgaat met jouw verdriet.

Voor rouw bestaat er geen quick fix of een one-size fits all. Uit eigen ervaring weet ik dat een rouwproces altijd in beweging is. Tijdens jouw leven verandert het met je mee, het maakt deel uit van wie je bent. Hierbij is het belangrijk om goed voor jezelf en voor jouw rouwproces te zorgen, door manieren te vinden om verder te leven en tegelijkertijd ruimte te maken voor je verdriet.

Inmiddels weet ik hoe ik verder leef na een ingrijpend verlies en tegelijk ruimte maak voor mijn verdriet. Hoe ik bij mijn gevoel kom en het er gewoon laat zijn, wat ik nodig heb om goed voor mezelf en mijn rouw te zorgen en hoe ik mijn moeder dichtbij en levend hou. Doordat ik dit leerde, weet ik nu dat rouwen en weer van het leven genieten naast elkaar bestaan. Dat gun ik jou ook!

Is dit herkenbaar voor je?

Echt aandacht hebben voor jouw rouwproces en ontdekken wat voor jou werkt, dat vind ik belangrijk!

Hoe zou het voor je zijn als?