Rouwen doen we allemaal anders

Er zijn veel rouwmodellen die je laten zien hoe een rouwproces verloopt. Deze modellen zijn ontwikkeld om rouw te begrijpen en woorden te geven aan wat je voelt en doormaakt. Dit is binnen onze samenleving overgenomen als zo “hoor” je te rouwen na een groot verlies.

Waarom ik “hoor” op deze manier neerzet is omdat heel veel mensen zichzelf niet herkennen in deze rouwmodellen en schema’s. Misschien herken je dit ook bij jezelf? Dat begrijp ik heel goed. Ik had dit vroeger ook.

Stap voor stap gaan we als samenleving steeds meer inzien dat deze modellen veroudert zijn en dat een rouwproces niet in een hokje of tijdsschema past. We rouwen allemaal anders, jij ook!

Hoe komt het dat we anders rouwen?

Dat we allemaal anders rouwen om het verlies van een ouder op jonge leeftijd heeft met veel verschillende factoren te maken. Namelijk:

  • De leeftijd waarop je je ouder(s) verliest,
  • Hoe de relatie was met je ouder(s),
  • Hoe je ouder(s) is overleden,
  • Mogen emoties er zijn binnen het gezin en hoe werd daarmee om gegaan,
  • Hoe jezelf met je emoties omgaat en kreeg je de reactie die je nodig had,
  • Welke gebeurtenissen je hebt meegemaakt,
  • Je oversleefstrategie,
  • Veerkracht en gevoel van eigenwaarde,
  • Welke mensen staan er om je heen en of je bij hen terecht kunt.

Dit zijn de meest voorkomende factoren die van invloed zijn op de manier waarop je met het verlies van je ouder(s) omgaat. Doordat deze factoren bij iedereen anders zijn en ook op een andere manier van invloed zijn, is er geen één rouwproces hetzelfde.

Dit betekent dat jouw rouwproces uniek is en dat je mag rouwen op jouw manier!

Tegelijkertijd kan dit ook ingewikkeld zijn.

Je kunt je onbegrepen voelen en niet weten wat jij nodig hebt. Want wat voor de één goed voelt, kan voor jou niet werken. Waar de één graag over zijn verdriet praat en zijn emoties er laat zijn, is de ander liever alleen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van de manier waarop je rouwt en wat wel of niet bij je past.

Wat kun je doen?

Tijdens je rouwproces kun je zelf onderzoeken wat jij nodig hebt en wat voor jou werkt. Dit kun je doen door stil te staan bij hoe je je voelt en welke behoefte je hebt. Zodat je hierin een keuze kunt maken en ontdekt waar je een fijn gevoel of een benauwd gevoel van krijgt. Dit gevoel zegt vaak al genoeg over wat jij op dat moment nodig hebt. Ga dat doen en ontdekken wat voor jou werkt.

Heel veel liefs, Hester